CTP, atac dur la cel pe care îl considera un ”zeu” al moralității: ”Cum să facă așa ceva? Murea de foame?”

de: Beatrice Dumitru
19 01. 2024

Cristian Tudor Popescu s-a arătat extrem de dezamăgit de decizia unuia dintre sportivii săi favoriți. Acesta a acceptat o colaborare cu Arabia Saudită, preferând banii în locul moralității. Gazetarul a spus că îl considera pe acesta ”cel mai cinstit om”. Despre cine este vorba.

”L-am considerat cel mai cinstit om pe care îl știu”

Cristian Tudor Popescu a rămas șocat după ce unul dintre idolii săi din sport a ales să colaboreze cu Arabia Saudită, tară care încearcă prin toate mijloacele să-și spele imaginea. Gazetarul nu se aștepta ca starul din sport să accepte banii arabilor, în condițiile în care în acest stat sunt în continuare probleme uriașe legate de dreputile omului.

Este vorba despre Rafael Nadal, care a acceptat să fie ambasador al Federaţiei Saudite de Tenis (STF), un titlu care, în opinia sa simbolizează „potenţialul” monarhiei din Golf de a deveni o putere sportivă în viitor. După această decizie, Cristian Tudor Popescu l-a atact dur pe fostul lider mondial, pe care îl considera ”cel mai cinstit om”.

Rafael Nadal, fost lider mondial.

”Groaznic este când unul dintre puținii mei „zei” morali mă lovește în moalele capului. L-am considerat pe Rafael Nadal cel mai cinstit om pe care îl știu, și nu numai din tenis. Citind că a acceptat să fie ambasador al Federației de Tenis din Arabia Saudită, m-am simțit minute în șir ca într-un avion cu luminile stinse, pe cale de a se prăbuși. Într-un târziu am început să raționez, acum dând cu capul într-un zid.

De ce? De ce? Cum să facă așa ceva? Murea de foame Rafa? A câștigat cinstit sute de milioane, poate miliardul, muncind ca un ocnaș, ca niciun alt jucător, lezându-și corpul, concentrându-și psihicul pe tenis până la niveluri de-a dreptul dureroase pentru un om obișnuit.

Nu l-am văzut niciodată altfel decât drept, altfel decât fair-play față de adversari, arbitri, public. Îi citeam pe față o sinceritate, un bun-simț, o inocență aproape copilărească”, a scris CTP pe pagina de Facebook.

”De ce să alegi Arabia Saudită”

În plus, gazetarul a scris și despre ororile care se întâmplat în Arabia Saudită și a amintit de puținele activiste saudite care încearcă să apere drepturile femeilor și care sunt condamnate la zeci de ani de închisoare,

De asemenea, a subliniat cazul din octombrie 2022, când 10 egipteni, cu vârste între 10 și 18 ani, au fost deținuți 16 luni fără a fi judecați, fiind apoi condamnați la mai mult de 10 ani de temniță pentru că au organizat o celebrare tradițională egipteană în comunitatea lor.

Citește și: Sorana Cîrstea îi răspunde lui CTP, după ce a fost criticată pentru mesajul de la Wimbledon: „Încearcă să răstălmăcească cuvintele”

CTP a amintit și de cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru articolele sale critice la adresa regimului prințului Mohamed bin Salman.

Deci, din toată planeta, Nadal nu a ales Tunisia lui Ons Jabeur, sau Egiptul lui Mayar Sherif, sau, eu știu, Bangladesh, ca să-și deschidă acolo o Academie de Tenis, preferă Arabia Saudită, cu al ei „potențial real” de trilioane de euro și mii de oameni hăituiți și uciși…”, a adăugat CTP.

Ce a spus Rafael Nadal despre Arabia Saudită

Rafael Nadal (37 de ani, 446 ATP) a fost numit ambasador al tenisului în Arabia Saudită. Pentru a promova acest sport, saudiții l-au convins pe spaniol să-și deschidă o academie și să contribuie la dezvoltarea viitoarelor generații de jucători.

Oriunde te uiți în Arabia Saudită, poți vedea creștere și progres, iar eu sunt încântat să fac parte din acest proces. Continui să joc tenis pentru că îmi place. Dar, în plus, vreau să ajut la dezvoltarea tenisului în întreaga lume și văd un mare potențial aici.

Tinerii de aici reprezintă viitorul și sunt pasionați cu adevărat de acest sport. Vreau să îi încurajez să pună mâna pe o rachetă şi să se bucure de beneficiile unui stil de viaţă sănătos”, a precizat Rafael Nadal.

Saudiții se implică tot mai mult în tenis. Anul trecut, au organizat partide demonstrative între jucătorii de top. Novak Djokovic a jucat împotriva lui Carlos Alcaraz.

Vestea ca Rafael Nadal va colabora cu Arabia Saudită nu a fost nici pe placul jurnaliștilor spanioli, care l-au criticat pentru această alegere.

”Arabia Saudită a executat 81 de persoane într-o zi, o femeie a fost condamnată la 34 de ani de închisoare pentru proteste. Femeile sunt discriminate, ateismul și schimbarea orientării sexuale sunt interzise, iar Nadal s-a vândut Arabiei Saudite, este dezgustător”, au scris aceștia.